Site icon SPROTYV.org

На якому поверсі можна встановлювати камін у помешканні?

Власники приватних будинків чи дач все частіше бажають купити камін і встановити його у помешканні. М’яке тепло від згоряння дров, незалежність від централізованої системи опалення та особливий затишок – ці переваги неможливо недооцінити. Достатньо звернутися у надійний магазин, який пропонує продаж камінів та все необхідне для їх монтажу. А перед тим, як проєктувати систему обігріву та замовляти її складові, першою чергою слід визначитися з місцем розташування каміна в оселі.

Якщо будинок одноповерховий, тут все просто. Потрібен окремий фундамент, і чим масивніша конструкція, тим глибшим він повинен бути. Нехтування цією вимогою призводить до просідання каміна уже протягом першого року його експлуатації.

Щодо особняків на два і більше поверхи, тут потрібно звертати увагу на масу конструкції. Так, вага невеликого цегляного каміна складає в середньому 4,5 – 5 тонн. На такі навантаження міжповерхові перекриття не розраховані, а значить, можна монтувати камін лише на першому поверсі, або ж додатково укріплювати перекриття.

Існує варіант вбудованого в стіну каміна, що годиться й для високого поверху. У таких випадках вибирається максимально легка й компактна топка, а камін, через невеликі розміри та потужність, виконує перш за все декоративну функцію.

Яку кімнату краще вибрати як місце для встановлення каміна?

Тут треба визначитися, який об’єм буде обігріватися за допомогою каміна. Якщо була придбана камінна топка з можливістю підключення до водяного чи повітряного контуру, і камін опалюватиме всю оселю, особливих вимог до місця монтажу немає. У цьому випадку головне – забезпечити дотримання протипожежних норм. Так, стіни навколо конструкції повинні бути оформлені негорючими матеріалами, й дотримана правильна відстань між стінками обладнання та стінами (мінімум 30 см), й між топочним отвором та стінами (від 8 см). А на підлогу слід постелити лист зі стійкого до жару матеріалу – його можна замовити у спеціалізованих магазинах, де реалізують все для спорудження печі або каміна.

Коли потрібен обігрів лише однієї кімнати, бажано, щоб вона відповідала таким критеріям:

Крім цього, не варто монтувати камін у кімнаті з прямим виходом на вулицю, оскільки через часте відчиняння вхідних дверей втрати тепла можуть бути дуже значними. Якщо ж кімната з прямим виходом єдина (часто так буває у дачних будиночках), можна розв’язати питання, добудувавши хоча б невеличкий передпокій.

Exit mobile version