Site icon SPROTYV.org

Алла Ландар – “Петро Великий” за безцінь орендує приміщення київських лікарень та отримує надприбутки, – активіст

У Києві фірма Алли Ландар “Петро Великий” монополізувала ринок ритуальних послуг: вона за безцінь орендує приміщення комунальних лікарень та, зловживаючи становищем, нав’язує рідним померлих послуги за завищеними цінами

Алла Ландар. Фото з відкритих джерел

Про це заявили учасники прес-конференції в інформагентстві “Інтерфакс-Україна”.

За даними голови громадської організації “Антикорупційний підприємницький фронт” Ігоря Єгорова, у столиці 16 комунальних меичних дустанов здають приміщення, з яких 13 знаходяться в оренді в однієї фірми – ПП “Петро Великий”. Договори на 10 років було укладено в 2018-2019 роках, тобто до набрання чинності законом “Про оренду державного комунального майна”, за яким допускається оренда лише шляхом електронних аукціонів.

В результаті “Петро Великий” орендуэ приміщення за цінами значно нижчими від ринкових. Наприклад, одне з них обходиться на місяць дешевше за 2 тис. гривень. При цьому орієнтовний прибуток з однієї такої точки може сягати 500 тис. гривень на місяць. “Підприємці, які мають відношення до похоронного бізнесу, коментуючи цифри в договорах оренди, кажуть: якщо зараз усі ці об’єкти виставити на торги, то цифри піднялися б мінімум у 10 разів”, – повідомив Ігор Єгоров.

За словами громадського діяча, перебуваючи при лікарнях і моргах, компанія “Петро Великий” першою спілкується з родичами померлих і нав’язує їм свої послуги та ціни, спекулюючи емоційним станом потенційних клієнтів. “Чому виникла монополія однієї компанії в медустановах і як це відбивається на киянах? Вони практично не мають вибору. У Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги ритуальна фірма розташована прямо у патологоанатомічному комплексі. Нам здається, що це неправильно”, – заявив Ігор Єгоров.

Також регулярно фіксуються випадки, коли співробітники таких фірм першими приїжджають на виклики “102” та “103”. “Надходили скарги з різних місць в Київській області, коли разом з поліцією чи швидкою приїжджають одразу працівники приватної структури, яка нав’язує послуги перевезення, а потім й поховання. Це такий умовний бізнес: працівники “швидкої” чи поліції, можливо, за винагороду діляться інформацією із цими фірмами”, – повідомив голова екологічної комісії Київської обласноъ ради Роман Тітікало.

Голова Південного міжобласного теророзподілу Антимонопольного комітету Дмитро Корчак закликав громадян, які стикаються з монополістами, негайно звертатися до АМКУ.

Як повідомлялося раніше, фірма Алли Ландар “Петро Великий” вже фігурувала в розслідуванні АМКУ, проте відповідальності за порушення конкуренції не зазнала. Наразі в Україні за участю АМКУ розробляється проект закону “Про реформування сфери поховання та демонополізації ринку ритуальних послуг”, яким серед іншого пропонується заборонити похоронним бюро орендувати приміщення міських лікарень та моргів.

Exit mobile version